Voimaa haavoittuvuudesta – 5 pelkoa avoimuudesta sisällöntuotannossa

Haluaisitko olla avoimempi, mutta et uskalla? Oman haavoittuvuuden esiintuominen voi pelottaa yrittäjää. Käännä vaikeutesi vahvuudeksi sisällöntuotannossa ja löydä unelma-asiakkaasi.

Avoimuus sisällöntuotannossa tuo mukanaan hyvinvointia ja unelma-asiakkaita.

“Mitä kerron menneisyydestäni? Vai pitäisikö kertoa mitään? Ehkä kannattaisi vain olla hiljaa.”

Kun kirjoitin omaa tarinaani, reaktioni yllätti minut.

Olin vuosia tehnyt aktiivisesti keikkaa Mielen ry:n koulutettuna kokemusasiantuntijana. Sadat ihmiset olivat kuulleet tarinani, ja häpeä masennustaustasta oli enää epämiellyttävä muisto. Epäröin silti.

Tarinani kertomalla olin tuonut toivoa sairastuneille, uutta näkökulmaa terveydenhuollon ammattilaisille ja rikkonut mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja. Miksi siis en jatkaisi samaa yrittäjänäkin?

Päätin olla avoin.

Moni yrittäjä haluaisi olla avoimempi

En ole ainoa yrittäjä, joka on pohtinut, kuinka paljon kertoa henkilökohtaisista asioista. Olen kohdannut monia, jotka haluaisivat olla avoimempia, mutta eivät uskalla. Keskusteluissa nousee esiin, miten ikävältä se heistä tuntuu.

Miksi?

Koska omakohtaiset kokemukset ovat alun perin olleet syy siihen, miksi yritys on perustettu. Palo auttaa asiakasta kumpuaa omasta kipuilusta.

Ei ihme, että jonkin niin itselle merkittävän peittely on raskasta.

Tarvitseeko kaikkien avautua henkilökohtaisista asioistaan?

Ei tarvitse. Ja joskus ei kannata.

Avautumisen turvallinen prosessi vaatii itsetuntemusta. Oletko riittävän sinut elämääsi vaikuttaneiden asioiden kanssa? Elätkö kriisivaihetta vai suvantoa? Tuottaako oman arvomaailman, mielipiteiden ja kokemusten jakaminen onnistumisen tunnetta vai ahdistusta?

Älä riko itseäsi.

On myös sanomattakin selvää, että on täysin ok olla avautumatta. Kriisit eivät tee kenestäkään parempaa ihmistä tai yrittäjää. Jos omien kokemusten hyödyntäminen sisällöntuotannossa ei tunnu luontevalta tai istu asiantuntijaprofiiliisi, kuuntele itseäsi.

Avautumisen turvallinen prosessi vaatii itsetuntemusta. Älä riko itseäsi.

Jos sen sijaan haluaisit paljastaa hieman enemmän itsestäsi, lähde rohkeasti kohti avoimempaa sisällöntuotantoa. Saatat yllättyä positiivisesti!

Viisi yrittäjän yleistä pelkoa avoimuudesta ja kuinka voitat ne

  1. Asiakkaat kaikkoavat

  2. Yksityiselämän avaaminen on huonoa markkinointia

  3. Yrittäjän uskottavuus kärsii

  4. Yrittäjä ei saa näyttää heikolta

  5. Avoimuus sisällöntuotannossa altistaa arvostelulle

  1. Asiakkaat kaikkoavat

Avautuminen karkottaa asiakkaat. Joku voi päättää olla ostamatta palvelujani kokemusteni takia.

Kyllä, oman tarinasi kertomalla saatat säikyttää potentiaalisen asiakkaan tiehensä.

Tätä pelkäsin itsekin. Sitten oivalsin, että jos tarinani karkottaa ostajan tiehensä, emme ole luotuja toisillemme. Olen ylpeä selviydyttyäni vaikeista asioista.

Haluaisitko todella tehdä töitä henkilölle, joka tuomitsee sinut? Miten sellainen asiakkuus vaikuttaisi omaan hyvinvointiisi?

Unelma-asiakkaiden silmissä yrittäjän tarina ei ole heikkous vaan vahvuus.

Vinkki: Löydä unelma-asiakkaasi

Mieti, kenelle haluat palveluitasi myydä. Kuka on unelma-asiakkaasi? Monesti se on henkilö, joka jakaa kanssasi saman arvomaailman. Tuomalla esiin elämääsi sykähdyttäneitä asioita vetoat juuri häneen.

Anna siis unelma-asiakkaillesi mahdollisuus tutustua sinuun! Heidän silmissään ainutlaatuinen tarinasi ei ole heikkous vaan vahvuus.

Tarinasi kantaa kyllä. Luota siihen.

Aito vuorovaikutus luo yhteenkuuluvuutta yrittäjän ja asiakkaan välille. Ihmiset ovat lojaalimpia yrityksille, joihin voivat samaistua.

2. Yksityiselämän avaaminen on huonoa markkinointia

Henkilökohtaisten asioiden vatvominen vie huomion pois olennaisesta. Ja eikö markkinoinnissa kannattaisi tuoda esiin vain positiivisia asioita?

Päinvastoin. Tarina jää mieleen ja auttaa erottautumaan kilpailijoista. Vaikeiden elämänkokemusten, arjen haasteiden ja onnistumisten esille tuominen tekee yrittäjästä helposti lähestyttävän. Itsestäsi antamalla herätät luottamusta.

Säännöllinen sisällöntuotanto blogiin ja somekanaviinkin helpottuu, kun voi jakaa itselleen tärkeitä asioita.

Luonnollisestikaan tarkoitus ei ole kehittää draamaa markkinoinnin polttoaineeksi. Muista oikea-aikaisuus ja aitous! Teennäisyys paistaa läpi, ja liioittelu on sitä paitsi täysin turhaa. Tarinasi kantaa kyllä. Luota siihen.

Vinkki: Muuta käsitystäsi markkinoinnista

Oletko yrittäjä, joka kokee markkinointisisältöjen laatimisen epämiellyttävänä tyrkyttämisenä? Haasta näkemyksiäsi!

Markkinoinnin tarkoitus on lisätä myyntiä. Se ei silti tarkoita, että onnistuaksesi sinun pitää toimia omien arvojesi vastaisesti. Kun kerrot myymäsi palvelun taustatarinan ja henkilökohtaisia kokemuksiasi, herätät kohderyhmäsi kiinnostuksen ilman tuputtamista.

Markkinointi auttaa unelma-asiakastasi löytämään sinut, jonka seurauksena voit auttaa häntä. Suhtaudu siihen ystävänä, älä vihollisena.

Muistutus siitä, että kannattaa pysyä uskollisena itselleen yrittäjänäkin.

3. Yrittäjän uskottavuus kärsii

Jos kerron vaikeuksistani, uskottavuuteni asiantuntijana kärsii.

Elämän karikot eivät vie pois ammattitaitoasi. Järkevät ihmiset kyllä ymmärtävät sen.

Saatat itse asiassa yllättyä siitä, miten moni inspiroituu tarinastasi. Se että kykenet prosessoimaan vaikeita asioita, voi jopa lisätä asiantuntemustasi muiden silmissä.

Ole silti tarkkana. Jos henkilökohtaiset kokemukset jossain elämänvaiheessa alkavat vaikuttaa asiakastöihin, on hyvä ottaa aikalisä. Pidä huolta hyvinvoinnistasi.

Vinkki: Ajattele haasteet voimavarana

Pohdi, miten voisit hyödyntää henkilökohtaisia haasteitasi yritystoiminnassa. Ehkä kykenet auttamaan asiakkaitasi entistä paremmin?

Kokemusten myötä pystyy kohtaamaan luontevammin erilaisia ihmisiä. Samalla itsetuntemus ja työn merkityksellisyyden kokemus kasvaa. Omista haasteista selviytyminen voi antaa valtavaa buustia yritystoiminnalle!

Kokemuksesi eivät ole pois asiantuntijuudestasi – päinvastoin, ne saattavat entisestään syventää sitä.

4. Yrittäjä ei saa näyttää heikolta

Yrittäjän kuuluu olla vahva ja pystyvä. Heikkoudet täytyy pitää visusti piilossa.

Nykyään sairauksista, elämänkriiseistä ja neuropsykiatrisista haasteista puhutaan avoimemmin kuin koskaan. Mielipiteitä ja omia arvoja tuodaan rohkeastikin esiin. Monesti yrittäjälle kynnys avautua on siitä huolimatta korkea. Meille on opetettu, että yrittäjän pitää olla superihminen, eikä missään nimessä olla heikko.

Pinja Berkan haluaa edistää lempeämpää käsitystä yrittäjyydestä.

Haasta tätä uskomusta. Yrittäjän(kään) ei tarvitse olla teflonia.

Ja mitä ylipäätään tarkoittaa olla heikko? Vaikeudet eivät ole osoitus heikkoudesta. Ne tekevät meistä inhimillisiä.

Vinkki: Ole osa muutosta

Mitä useampi yrittäjä rohkenee tuoda esiin haavoittuvuutensa, sitä nopeammin aikansa eläneet käsitykset muuttuvat.

Maailma muuttuu paremmaksi tekojen myötä, ja pienetkin askeleet vievät kohti lempeämpää käsitystä yrittäjyydestä. Ole ylpeästi osa muutosta.

5. Avoimuus sisällöntuotannossa altistaa arvostelulle

Jos paljastan sisimpäni, olen helppo kohde arvostelijoille. Kun avaan itseni, teen itsestäni haavoittuvaisen.

Totta, niin teet. Mutta vain itsensä alttiiksi asettamalla voi luoda aidon yhteyden muihin. Ja olemalla haavoittuvainen luot syvän yhteyden nimenomaan sellaisiin ihmisiin, jotka tekevät sinulle (ja yritystoiminnallesi) hyvää.

Voisiko avoimuus viedä kohti omannäköistä yrittäjyyttä, jossa sinut nähdään ja hyväksytään sellaisena kuin olet?

Ajatus siitä, että avaa sisintään ja joutuu lytätyksi, on hirveä. Voita pelkosi vetämällä rajat. Päätät itse, mistä avaudut ja kuinka paljon. Kun pystyt seisomaan sanomasi takana, arvostelijoiden on vaikea horjuttaa itseluottamustasi.

Jos alkuun pääseminen tuntuu vaikealta, aloita pienistä asioista. Ei ole tarpeen vuodattaa koko elämäntarinaa.

Vinkki: Kohti omannäköistä yrittäjyyttä

Mieti, mitä hyvää avoimuus voisi tuoda.

Voisiko se viedä kohti omannäköistä elämää, jossa sinut nähdään ja hyväksytään sellaisena kuin olet? Omaa arvomaailmaa hellivä yrittäjyys on lähempänä kuin uskotkaan.

Uskallatko kokeilla? Ole rohkea ja ota ensimmäinen askel!

Tarvitsetko apua tarinasi kertomiseen? Ota yhteyttä, autan sinua mielelläni. Tilaa myös uutiskirje ja saat vinkkejä sisällöntuotantoon!

Seuraa tarinankertojan kuulumisia Facebookissa ja Instagramissa.

Edellinen
Edellinen

Kirjoittajan blokki – näin voitat kirjoittamisen esteet

Seuraava
Seuraava

AhlmanEdu – näin luovan kirjoittamisen opinnot muuttivat elämäni