Kirjoittajan blokki – näin voitat kirjoittamisen esteet

Kirjoittajan blokki, tyhjän paperin kammo, kirjoitusjumi. Mikä neuvoksi, kun kirjoittaminen takkuaa? Tunnista kirjoittamisen esteet ja poimi vinkit sujuvampaan kirjoittamiseen.

Kirjoittajan blokki voi viedä ilon kirjoittamisesta.

Kursori vilkkuu tyhjällä ruudulla. Katsot näppäimistöllä lepääviä sormia ja hikikarpalo nousee otsalle. Pitäisi saada teksti aikaiseksi, mutta et pääse edes alkuun.

Kuulostaako tutulta?

Tyhjän paperin kammo aiheuttaa stressiä ja vie ilon kirjoitusprosessista. Kun opit tunnistamaan kirjoittamisen esteet, ne on helpompi kesyttää.

Tässä tekstissä tutustutaan kirjoittajan yleisiin kompastuskiviin.

  • Kirjoitusjumi estää alkuun pääsemisen

  • Perfektionismi

  • Tekstini ei ole tarpeeksi uniikki

  • Kirjoittamiselle ei löydy aikaa

  • Kirjoittaminen on vastenmielistä

  1. Kirjoitusjumi estää alkuun pääsemisen

Mikään ei ahdista deadlinen kanssa painivaa kirjoittajaa niin paljon kuin tyhjä paperi. Usein ensimmäiset sanat ovat kaikkein vaikeimpia, koska lataamme niihin paljon odotuksia.

Laske rimaa! Ensimmäisen lauseen ei tarvitse olla kultaa, aika harvoin se on sitä kokeneellakaan kirjoittajalla. Tekstiä viilataan joka tapauksessa, kun raakaversio on valmis.

Olet ehkä kuullut neuvon, että alkuun päästäkseen täytyy vain alkaa kirjoittaa. Pahaa jumia potevaa tekstintuottajaa ohje saattaa kuitenkin entisestään ahdistaa.

Vinkki: Tee pohjatyö huolella

Ammattikirjoittajana olen huomannut, että etenkin asiantuntijatekstejä kirjoittaessa helpottaa, kun aihe on kristallinkirkkaana mielessä. Vaikka idea kirkastuu kirjoitusprosessin edetessä, aluksi on hyvä miettiä ainakin:

  • Kenelle tekstini kirjoitan?

  • Mikä tekstin tarkoitus on?

  • Mihin kysymykseen tai ongelmaan teksti vastaa?

Aiheen ja kohderyhmän hahmottamisen jälkeen listaa tekstissä käsiteltävät asiat. Kiinnitä erityishuomiota aiheen rajaamiseen. Liian laaja aihe vaikeuttaa alkuun pääsemistä.

2. Perfektionismi

Jäätkö jumiin yksityiskohtiin?

Täydellistä tekstiä tavoitteleva kirjoittaja viilaa tekelettään loputtomiin. Kirjoitusprosessi vie kohtuuttomasti aikaa, ja stressitasot nousevat samaa tahtia kasautuvien työtehtävien kanssa. Perfektionismi voi jopa estää tekstin valmistumisen, kun mikään ei riitä.

Mitä jos teksti ei ole tarpeeksi hyvä? Teenkö itseni naurunalaiseksi?

Tekstin editoiminen on toki tärkeä osa kirjoitusprosessia. Sen myötä raakileesta hiotaan timantti! Itsekritiikki vie kuitenkin ilon kirjoittamisesta ja saa sen tuntumaan pakkopullalta.

Kirjoittajan blokki imee voimaa epäonnistumisen pelosta. Mitä jos teksti ei ole tarpeeksi hyvä? Teenkö itseni naurunalaiseksi?

Vinkki: Nuku yön yli

Mikä neuvoksi, kun tekstin viilaaminen vie loputtomasti aikaa?

Anna tekstille tilaa hengittää!

Kun raakaversio on valmis, tekstin viimeistelyn voi hyvillä mielin jättää seuraavaan kertaan. Jos mahdollista, anna kirjoituksen levätä yön yli – ja lepää itsekin. Editointi käy näppärämmin virkeänä, ja pystyt keskittymään olennaiseen.

Epäonnistumisen pelkoonkin on lääke. Löytyykö lähipiiristäsi henkilö, joka voisi lukea kirjoituksen ennen julkaisemista? Ulkopuolinen bongaa virheet, joille kirjoittaja sokaistuu. Luottolukijan ansioista teksti kehittyy ja perfektionisti saa tarvittavaa itseluottamusta.

Mitä jos kuitenkin epäonnistun?

Luultavasti et epäonnistu, vaikka sitä pelkäätkin.

Ja jos niin käy…

selviät hengissä!

Virheet eivät tietenkään tee kenestäkään kelvotonta. Tarkasteltavana ei ole arvosi ihmisenä tai asiantuntijana. Kyse on vain yhdestä tekstistä.

Mokan herättämän reaktion äärelle on kuitenkin hedelmällistä pysähtyä. Oletko turhan ankara itsellesi? Saavatko näennäisesti pienet asiat ylisuuret mittasuhteet? Miten voisit oppia olemaan armollisempi itseäsi kohtaan?

Moka saattaa olla muutosvoima, joka johtaa onnellisempaan elämään.

Tunnista ja voita kirjoittamisen esteet.

3. Tekstini ei ole tarpeeksi uniikki

Onko aiheestasi kirjoitettu aikaisemmin? Toistatko muiden ajatuksia?

Luultavasti.

Jos välttelisimme käsiteltyjä aiheita, emme kirjoittaisi sanaakaan. Tietoa pursuava internet pitää huolen siitä, että sisältöä löytyy joka lähtöön.

Sinä itse olet tekstisi uutuusarvo. Kirjoita omasta näkökulmastasi omalla tyylilläsi.

Ehkä pelkäät, että se mitä aiot sanoa, on sanottu liian monta kertaa. Ja että muut ovat kaiken lisäksi sanoneet sen paremmin. Ei mikään innostava ajatus kirjoittajan blokin kanssa painivalle.

Vinkki: Keskity omaan tekemiseen

Ensinäkemältä aiheesi saattaa vaikuttaa puhkikuluneelta. Se ei silti tarkoita, etteikö sinulla olisi kiinnostavaa sanottavaa. Miksi? Koska on vain yksi sinä.

Sinä itse olet tekstisi uutuusarvo!

Itsensä liiallinen vertaaminen muihin on myrkkyä kirjoittajalle. Pohdi sen sijaan, mikä sai sinut alun perin valitsemaan aiheesi ja inspiroidu. Kirjoita omasta näkökulmastasi ja omalla tyylilläsi. Tyhjän paperin kammo hälvenee, kun et yritä mallintaa muiden tyyliä.

4. Kirjoittamiselle ei löydy aikaa

Kirjoittamisen voi myös ulkoistaa Berkan Stories -yritykselle.

Raadollinen totuus on, että jos kirjoittamiselle ei varaa aikaa, sitä ei löydy. Kirjoittaminen jää muiden töiden tiimellyksessä helposti taka-alalle.

Suunnitelmallisuus on kultaa.

Kirjoittajan blokki voi johtaa kirjoittamisen välttelyyn. Olo on kuitenkin huomattavasti kevyempi, kun keskeneräinen kirjoitus ei kummittele takaraivossa.

Miten siis edistää kirjoittamisen rutiineja?

Vinkki: Luo otolliset olosuhteet

Olet oman itsesi paras asiantuntija. Siispä pohdi hetki:

  • Mihin aikaan päivästä kirjoittaminen on luontevinta?

  • Millainen ympäristö tukee kirjoittamista?

Suunnitelmallisuus on kultaa.

Merkitse kirjoittamiseen varattu aika kalenteriin. Sinulla on syysi kirjoittaa, joten on syytä tehdä konkreettisia asioita sen eteen. Ole jämäkkä mutta lempeä kiireen keskellä. Pienetkin hetket pitävät yllä ruutinia.

Oletko aamuvirkku vai iltakukkuja? Jos olet aamuisin zombie, kirjoittaminen kannattaa suosiolla jättää myöhempään ajankohtaan. Muista, että jatkuvat keskeytykset hidastavat prosessia. Hiljennä sähköpostin, somen ja viestipalvelujen plimplom-äänet.

5. Kirjoittaminen on vastenmielistä

Tekstin tuottaminen siis takkuaa.

Vedätkö saman tien johtopäätöksen, että kirjoittaminen ei vain ole sinun juttusi? Ja että näin ollen on toivotonta yrittää tehdä siitä miellyttävämpää?

Vaikka kirjoittaminen tuntuu vaikealta, se ei välttämättä tule olemaan sitä aina. Tekemällä kehittyy sujuvammaksi tekstintuottajaksi. Vaikka kirjoittamisesta ei koskaan tulisi lempijuttuasi, itsellesi sopivat kirjoitusrutiinit löytämällä helpotat urakkaa.

Vinkki: Löydä motivaatio

Monesti kirjoittamisessa ei töki itse kirjoittaminen vaan aihe.

Taltuta kirjoittajan blokki keskittymällä aiheeseen, josta olet erityisen innoissasi. Kaikki aiheet eivät voi olla suosikkeja, mutta pienellä näkökulman muutoksella voi olla yllättävän suuri vaikutus.

Toivottavasti tekstini inspiroi taklaamaan kirjoittamisen esteet! Haasta rohkeasti näkemyksiäsi itsestäsi kirjoittajana. Kuka tietää, saatat jopa alkaa nauttia kirjoittamisesta.

Voit tietenkin aina myös ulkoistaa kirjoittamisen! Ota yhteyttä, autan sinua mielelläni. Tilaa myös uutiskirje ja saat hyviä vinkkejä sisällöntuotantoon.

Seuraa tarinankertojan kuulumisia Facebookissa ja Instagramissa.

Kuinka kirjoittaa hyvä blogiteksti? Näillä vinkeillä onnistut.

Seuraava
Seuraava

Voimaa haavoittuvuudesta – 5 pelkoa avoimuudesta sisällöntuotannossa